3 tips om “de verleiding van gezellige eetmomenten” te overleven

Hey! Dit is jouw Milon team en wij hebben een vraag voor jou. Kan jij ook je eetpatroon ‘vrij’ goed onder controle houden door de week? Maar dan komt het weekend en geraak je een beetje van het “pad” af? Die verjaardagsfeestjes, popcorn bij de film, restaurant bezoeken en talloze andere situaties waar je bijna niet anders kan dan ongezonde keuzes te maken. Je kent ze wel.

Deze “onschuldige” bijeenkomstjes veroorzaken niet alleen stress, ze kunnen achteraf zwaar op je maag liggen en vooral in je hoofd als je jezelf een schuldgevoel aanpraat.  Het is toch ook allemaal zo…gezellig dat eten. Waarom kan ik daar nu niet aan weerstaan?

Wij kunnen je 1 ding vertellen : je bent NIET ALLEEN. Met de nasleep van de feestdagen en opkomende verjaardagsfeestjes geraken de meeste onder ons al in paniek want HOE ga je regelen dat je kunt genieten van het feestmaal, én ervoor zorgen dat niet iedereen je een saaie gezonde pretbederver vindt?

Een onmogelijke klus? Wij zeggen van niet!

Pieterjan
Hier zijn onze 3 tips om “ de verleiding van gezellige eetmomenten” te overleven.

TIP 1: Bereid je voor

Stel dat je een kerstdiner geeft. Als jij zélf het eten maakt is het makkelijk om voor jezelf een “gezondere versie” van alles te maken. Ben jij te gast bij iemand? Dan kan je op een beleefde manier aangeven dat er bepaalde dingen zijn die je niet eet.

Hoe doe je dat? Hier is een zin die je kan gebruiken :

“Hey X, nogmaals bedankt om ons uit te nodigen op jullie X. Ik kijk er enorm naar uit om er een gezellig avond  van te maken. Zoals je misschien weet heb een een tijd geleden de keuze gemaakt om mijn gezondheid veel serieuzer te nemen. Om dit te kunnen bereiken heb ik een plan dat ik graag , zeker in de eerst komende periode, wil opvolgen.
Je zult daarom misschien merken dat ik geen wijn zal drinken of bepaalde snacks zal eten. Dit is NIET omdat ik ze niet lekker vind, maar omdat ik de afspraken die ik met mezelf en mijn coach heb gemaakt wil nakomen. Alleen zo kan ik mijn doel bereiken. Hopelijk vind je het niet vervelend. Groetjes en tot snel X”.

TIP 2: Maak heldere afspraken met jezelf en houd je doelen voor ogen

Als je dreigt te zwichten voor een iets dat je eigenlijk niet wilt eten, bedenk dan het volgende: gezond eten doe je voor jezelf. Niet omdat het moet, niet omdat iemand je dwingt maar puur omdat jij je er goed bij voelt.

Je bent niet zielig omdat je het stuk taart van je collega afwijst, maar je houdt je gewoon aan je eigen, gezonde, principes.

Maak duidelijke afspraken met jezelf, bijvoorbeeld: ‘Alleen in het weekend eet ik mijn favoriete koekjes’. Of: ‘Ik drink elke dag één cappuccino omdat ik het zo ontzettend lekker vind’.

Geen twéé cappuccino’s dus en ook geen cappuccino met een koekje erbij. Afspreken met jezelf wat je wél mag creëert een positief gevoel rondom je eetpatroon. Bedenk ook gezonde alternatieven voor de dingen die je van je lijstje schrapt.

Tip 3: Wees niet te streng voor jezelf

Je weet dat wanneer je besluit om helemaal geen chocola, snoepjes en koekjes meer te eten, je heel erg veel zin krijgt in al dat lekkers! Daarom zijn wij voorstander van de 80/20 regel. Hierbij eet je 80% gezond en bij de overige 20% is er best ruimte voor wat lekkers. Gun je zelf dus af en toe een lekkere snack. Maar wel op twee voorwaarden: 1) geniet er écht van en 2) ga bij jezelf na of het een 10 waard is. Met een 10 bedoelen we dat het echt iets heel lekkers moet zijn waar jij dol op bent, op een schaal van 1 tot 10. Dus niet overdrijven met een hele reep chocolade, want is dat tiende blokje wel echt net zo lekker als de eerste? Waarschijnlijk niet.

Brecht
Nu willen we van JOU horen : Heb jij moeite met de verleiding van ongezond eten te weerstaan? Gebruik je gezonde alternatieven? Deel ze met ons in de comments!

* EasyFit Premium doet geen garanties tot een exact resultaat. Resultaten kunnen altijd variëren en verschillen van persoon tot persoon.

:

Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken

Fitter en slanker in 35 minuten per keer! Op zoek naar een manier om fitter/slanker te worden? Maar wil je daar niet te veel tijd aan besteden maar ondertussen wél plezier hebben? Maak kennis met de Milon Cirkel!

Start nu met Milon!
Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken

Doe nu mee met de 100 Kilo Challenge

Ga de uitdaging aan met de 100 Kilo Challenge. We gaan gezamenlijk 100 K...

Lees meer

Meer motivatie nodig? Bekijk de video voor jouw 3 tips

Meer motivatie nodig? EasyFit Premium helpt. Speciaal voor jou hebben we 3 ti...

Lees meer