Ben je moe? De identiteit van vermoeidheid ontrafelt! 3 tips voor minder stress.

Vermoeidheid is een fenomeen dat on allemaal van tijd tot tijd teistert. Meestal weten we wat onze vermoeidheid triggert maar al te vaak zijn we ons helemaal niet bewust van de bron.

Ondanks het feit dat de mate waarin je jezelf fit en energiek voelt grotendeels zal bepalen hoe je relaties verlopen, hoeveel werk je verzet krijgt op een dag en of je gezonde keuzes maakt, is het toch moeilijk om de bron ervan op te sporen.  Als je vermoeid bent, heb je namelijk veel sneller de neiging om te grijpen naar korte termijn energie bronnen zoals suikers, nicotine, cafeïne, etc… Je zal ook minder bewegen, wat op zich logisch klinkt. Ik wil je echter vandaag meer inzicht geven in de identiteit van vermoeidheid en de rol van stress op jouw leven.

Kennis is macht. Zodra je meer inzicht hebt in de hormonale processen die zich afspelen in ons lichaam zal je jezelf beter begrijpen en dus ook beter kunnen inspelen op je vermoeidheid. Eens je actiever wordt zul je merken dat je meer energie hebt dan ervoor. Je adrenaline gaat omhoog en je hart wordt sterker. Er komt ook meer zuurstof in je bloed waardoor je zult merken dat je minder vaak moe bent. Je zult na een tijd ook voelen dat je lichaam vraagt om beweging omdat je het dat opnieuw geleerd hebt. Bewegen wordt steeds makkelijker en je stresslevel zakt aanzienlijk.

Hier zijn drie effecten van sporten op vermoeidheid :  

  1. Tijdens het sporten komt er namelijk een hormoon vrij genaamd endorfine. Het stresshormoon, genaamd cortisol wordt hierdoor sneller afgebroken waardoor je jezelf ontspannen voelt en je bloeddruk zakt.
  2. Een gebrek aan zuurstof in het bloed is vaak ook een oorzaak van vermoeidheid. Tijdens het sporten gaat je hartslag omhoog en begin je te hijgen. Deze verdieping in ademhaling zorgt ervoor dat je extra zuurstof binnenkrijgt waardoor ook hier weer je cortisol level zakt.
  3. Het klinkt logisch maar vaak is een tekort een slaap de oorzaak van jouw sluimerende vermoeidheid. Je denkt misschien dat je voldoende slaapt maar je kan zonder dat je het weet een enorm slaaptekort opbouwen. Er is enorm veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp en de algemene conclusie is dat de hoeveelheid slaap die jij nodig hebt individueel verschillend is. Je zal dus zelf moeten onderzoeken wanneer jij je het meest uitgerust bent. Sommigen redden het met 5u per nacht terwijl anderen minstens 8u nodig hebben. Gemiddeld heb je, volgens onderzoeken, voldoende nachtrust met 7u slaap.

Onze tip : Ben je moe? Ga dan bewegen, want bewegen doet leven!

 

Nu willen we van jou horen!
 

Ervaar je dat je ook fitter bent als je beweegt? Laat het ons weten in de comments!

Heb jij een vraag die je graag beantwoord wilt zien? Stuur dan een e-mail naar info@easyfit.be
 

Groetjes Tom /Steven

 

Easyfit, fitter door het leven!

 

:

Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken

Fitter en slanker in 35 minuten per keer! Op zoek naar een manier om fitter/slanker te worden? Maar wil je daar niet te veel tijd aan besteden maar ondertussen wél plezier hebben? Maak kennis met de Milon Cirkel!

Start nu met Milon!
Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken

Doe nu mee met de 100 Kilo Challenge

Ga de uitdaging aan met de 100 Kilo Challenge. We gaan gezamenlijk 100 K...

Lees meer

Meer motivatie nodig? Bekijk de video voor jouw 3 tips

Meer motivatie nodig? EasyFit Premium helpt. Speciaal voor jou hebben we 3 ti...

Lees meer