5 tips voor minder spierpijn

Spierpijn na het sporten is vaak een teken dat je goed gewerkt hebt. Je spieren zijn op de juiste manier geprikkeld waardoor ze kleine scheurtjes zijn gaan vertonen die zullen zorgen voor spiergroei en versteviging. Dit neemt natuurlijk niet weg dat deze spierpijn je de dag erna op het werk nog kan achtervolgen.

Het is daarom belangrijk om voor en na je training te rekken om blessures te voorkomen. Globaal gezien zijn er 2 manieren van stretchen, namelijk actief en passief rekken.

Bij passief rekken houden we een statische rekoefening gemiddeld voor 30 seconden of meer vast. Denk hierbij aan Yoga. Bij EasyFit zijn we voorstander van actief rekken, waarbij meerdere spiergroepen tegelijkertijd worden gebruikt. Het traditionele ‘isolerend stretchen’, waarbij we een spiergroep afzonderen, heeft namelijk geen blijvend effect.

Maar wat is actief rekken nu precies en hoe kan jij het toepassen om steeds veilig te trainen? 

Actief rekken lijkt een beetje op gymnastiek omdat je constant in beweging blijft en de rek niet lang volhoudt. Een actieve rekoefening houd je minder lang vast dan een passieve rekoefening. Gemiddeld 1-3 seconden. Actief rekken is een uitstekende manier om voor te bereiden op cardio of krachttraining. Je kan het voor , tijdens en na je training doen. Bij vragen kan je steeds terecht bij één van onze coaches. 

Om je juist op weg te helpen geef ik je graag nog onze 5 tips voor veilig rekken!

  1. Overschrijd je pijngrens niet. Sommige topsporters zoeken de pijngrens op om de spieren nog verder uit te rekken. Maar voor iemand die niet aan topsport doet is de pijngrens écht de grens.
  2. Doe eerst een algemene warming-up, zoals licht joggen of fietsen zodat de spieren op temperatuur zijn.
  3. Rek de spier(groep) langzaam en rustig. Rek niet verend of pompend: dit heeft geen zin
  4. Voer de oefening links en rechts uit.
  5. Blijf rustig ademhalen tijdens het rekken

Zorg ook dat je genoeg eiwitten binnen krijgt. Deze zijn cruciaal voor de spieropbouw en het herstel. Je neemt best een proteïneshake of een andere bron van eiwitten tot je tussen het einde van je training en 30 minuten later.

Download onze gids voor eiwitten hier beneden.

Nu willen we van jou horen!

Stretch je? Zoja, hoe vaak? Laat het ons weten in de comments!

Heb jij een vraag die je graag beantwoord wilt zien? Stuur dan een e-mail naar info@easyfit.be

 

Groetjes Tom/ Steven

 

Easyfit, fitter door het leven!


 

:

Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken

Fitter en slanker in 35 minuten per keer! Op zoek naar een manier om fitter/slanker te worden? Maar wil je daar niet te veel tijd aan besteden maar ondertussen wél plezier hebben? Maak kennis met de Milon Cirkel!

Start nu met Milon!
Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken Fitness, Fitnesscentrum, Fitnessclub, Milon Cirkel, Sportcentrum, Vermageren, Afslanken

Doe nu mee met de 100 Kilo Challenge

Ga de uitdaging aan met de 100 Kilo Challenge. We gaan gezamenlijk 100 K...

Lees meer

Meer motivatie nodig? Bekijk de video voor jouw 3 tips

Meer motivatie nodig? EasyFit Premium helpt. Speciaal voor jou hebben we 3 ti...

Lees meer